Met de caravan naar Spanje: checklist voor een veilige caravan

Lekker naar Spanje met de caravan is natuurlijk ieder jaar weer een avontuur. Op dat avontuur hoef je natuurlijk geen onnodig risico te nemen. Je zorgt ervoor dat je caravan veilig is. Dat doe je door de checklist langs te lopen. Dit geeft je de zekerheid dat je alle zaken goed verzorgd hebt. Om je daarbij te helpen vind je hier een aantal belangrijke punten op een rij.

1 Zet de banden op spanning

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Om veilig de weg op te kunnen, moeten de banden van zowel de auto als de caravan goed op spanning staan. Alleen op die manier kan je veilig op vakantie naar de camping in Spanje. Bedenk je dat de spanning in de banden altijd terugloopt wanneer de caravan enige tijd heeft stilgestaan. Dit is gemakkelijk op te lossen.

2 De losbreekkabel aanbrengen

Minstens zo belangrijk is de losbreekkabel. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de caravan loskomt van de auto. Dit geldt ook wanneer je alles naar behoren hebt aangekoppeld voor vertrek. Met behulp van de losbreekkabel zorg je ervoor dat de caravan gewoon remt in zulke situaties. Daarmee zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je medeweggebruikers.

3 Ga alle lichten na

Het is ook essentieel om alle lichten na te gaan. Het is heel simpel te zien of alles werkt. Je hebt op de caravan twee witte stadslichten. Daarnaast heb je twee rode achterlichten. Je hebt ook twee rode of ambergele richtingaanwijzers en twee remlichten in dezelfde kleur. Ga ze allemaal even na voor je vertrekt om er zeker van te zijn dat je veilig de weg op kan. Ook hierbij geldt dat het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen veiliger is.

4 Neuswiel en uitdraaipoten omhoog

Misschien lijkt dit een overbodige tip. Toch gebeurt het maar al te vaak dat dit niet goed op orde is. Vooral het neuswiel kan je het best zo ver als mogelijk omhoog draaien om er zeker van te zijn dat deze de grond niet raakt. Het is vooral voor jezelf van belang. Je weet nooit welke kuil of hobbel je caravan uit evenwicht kan brengen omdat je iets raakt.

5 Let op de kogeldruk

De kogeldruk is belangrijk. Die moet dan ook van een bepaalde hoogte zijn. Het is heel gemakkelijk te bepalen. Als vuistregel houd je aan dat dit 5 tot 7 procent van het totale gewicht van de caravan moet zijn. Met een kogeldrukmeter kan je dit ook gemakkelijk nagaan.

Loop alles eens goed na

Los van deze vijf belangrijke tips zijn er natuurlijk ook allerlei kleine dingen die je gewoon even moet nalopen. Denk aan het op slot doen van alle deuren en luiken. Pas op met losse spullen in de caravan. Haal de caravan van de handrem. Al dit soort kleine zaken loop je allemaal volgens een vaste routine langs om er goed zeker van te zijn.