Gewicht van de caravan

gewicht caravanWanneer je op vakantie gaat met de caravan is het erg belangrijk dat je op het gewicht van de caravan let. Daarnaast zijn er natuurlijk andere belangrijke zaken met betrekking tot de veiligheid van een caravanvakantie.

Bij het inpakken van de caravan moet je rekening houden met een aantal zaken, zoals het gewicht van de caravan. Zo heeft een caravan een maximumgewicht. Wanneer je dit gewicht overschrijdt kan dit tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. Let dus altijd goed op het gewicht van de caravan wanneer je op vakantie gaat. 

Belangrijke zaken

Omdat het gewicht van een caravan erg belangrijk is, hebben wij een aantal zaken op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

  • Het laadvermogen van de caravan.
  • De druk op de kogel (kogeldruk).
  • Het laadvermogen van de caravan. Op het kentekenbewijs van de caravan is te lezen wat het laadvermogen van de caravan is. Het laadvermogen is uitgedrukt in kilo. Het laadvermogen is ook af te leiden uit de maximale toegestane massa. Op het kentekenbewijs staat ‘maximum massa voortuig’. Daar trek je de ‘massa ledig voertuig’ van af om het laadvermogen te weten. Het laadvermogen is te bepalen op een weegbrug, bijvoorbeeld bij het afvalverzamelpunt. Als je caravan te zwaar is, kan je wat extra bagage in de auto stoppen.
  • De druk op de kogel. Voordat je op pad gaat met de beladen caravan is het heel belangrijk om de kogeldruk te meten. De druk op de kogel moet normaal gesproken tussen de 50 en 75 kilo liggen; bij een grote caravan mag het wat hoger zijn. Een te lage kogeldruk is even gevaarlijk als een te hoge. Bij een te lage kogeldruk kan de caravan gaan slingeren. De druk op de kogel is te veranderen door de belading anders te verdelen.

Wanneer de caravan aan deze eisen voldoet kan je met een gerust hart op vakantie met de caravan. Zo kan jij zorgeloos genieten van je vakantie met de caravan en hoef je je nergens zorgen over te maken!