Leer een woordje Lao

woordje lao, laos, vlag laos, rondreis laos, rondreizen laosEen woordje Lao

Wil jij het echte leven meemaken in Laos dan is het handig om een woordje Lao te spreken. Het zal veel respect opleveren bij de Loatianen als je hun dorpjes bezoekt. Daarnaast is het hartstikke leuk om je te verdienen in een vreemde taal, je voelt je meer betrokken en het gaat je helpen tijdens je rondreis door het onbekend Laos. Hier de basis stappen om jouw rondreis door Laos leuker te maken:

Ja = Eur

Nee = Boh

Hallo en gedag = Sabaai-dii

Dank u = Kob Djai, onthoud deze goed! Beleefdheid wordt altijd gerespecteerd vooral in de eigen taal

Hoeveel (kost dit?) = Thao Dai, makkelijk als je gaat winkelen of gaat handelen op de marktjes

Water = nam, is een belangrijk woord wat je nog veel nodig gaat hebben, aangezien het warme weer in Laos

Bier = Bia, ben jij in de kroeg en wil jij een biertje bestellen? Ben dan niet verlegen om het in het Lao te vragen!

Rijst = Khao, is een woord dat je veel gaat tegenkomen in je rondreis door Laos. Khao of te wel rijst is het hoofdingrediënt van (bijna) elk gerecht.

Koffie = Kafeh, een begrip wat een beetje op het Nederlands lijkt. Bestel dus gerust een lekker kopje koffie tijdens het eten, op het terras of bij een gezellig tentje!

Vis = Paa, ook is Paa een begrip dat je tijdens het rondreizen door Laos vaak gaat zien. In Indonesië wordt veel vis bij het eten gegeten.

Toilet = Hong nam, moet jij nodig naar de wc? Vraag dan om een Hong nam.

Markt = Talaat, ben jij opzoek naar de markt om heerlijk te smullen van vers fruit en heerlijke gerechten? Of wil jij lekker snuffelen tussen de spulletjes, vraag dan naar een Talaat.

Blank persoon = Falang, hoor je dit woord vallen? Ben jij de enige blanke in de buurt? Dan hebben ze het waarschijnlijk over jou, een Falang is letterlijk een Fransmans maar elk blank persoon wordt er eigenlijk mee aangeduid

Laap = traditioneel gerecht. Zie je ergens een Laap op het menu staan of wordt er ergens Laap aangeboden? Dan maak je kennis met een traditioneel gerecht wat bestaat uit een salade van (rauwe) vis of vlees.

Paa Daek = vissaus, deze vind je tijdens je rondreis door Laos op tafel in restaurants. Het is een gefermenteerde vissaus die geliefd is onder de Lao.