Sparen met een twist: Investeren in een vakantiehuis

Wil je graag wat extra geld binnen laten stromen, iets meer voor op de spaarrekening en hou je van een investeren? Ga dan een vakantiehuis verhuren. Hoe leuk is het om anderen een heerlijke vakantie aan te bieden en er zelf wat aan over te houden. Jij hebt een project onder handen, maakt anderen blij en hebt een klein inkomen erbij. Klinkt als een top idee toch?

Rendabeler dan sparen

De investering in een vakantiehuis is niet zomaar iets dat je doet. Je wilt uiteraard meer informatie, gaat deskresearch doen en wilt natuurlijk weten of je er genoeg uit kan halen. Hier zullen een aantal weetjes, tips, voordelen en actiepunten vermeld worden. Maar bij zulke beslissingen komt natuurlijk altijd je eigen goede verstand ook kijken.

Het antwoord op de vraag of het verhuren van een vakantie huis rendabel is, hangt af van verschillende KPI?s. Denk aan de bezettingsgraad, de hoogte van je investering en kosten die gemaakt worden naast het inkomen wat je krijgt.

Ondanks dat het van vele factoren af hangt, kan men wel stellen dat het verhuren van een vakantiehuis rendabeler is dan sparen. Als je kan zorgen voor een goede bezettingsgraad, dan mag je denken aan een rendement van vijf tot vijftien procent.

Vergunningen

Wanneer je een vakantiewoning laat bouwen en dit avontuur aan gaat, moet je wel een aantal dingen op de rit hebben. Voor het plaatsen van een vakantiehuisje geldt namelijk dat je een vergunning nodig hebt.

Het is toch zonde wanneer u vol goede moet en motivatie begint aan uw eigen vakantiehuisje en later te horen krijgt dat de gemeente het er niet mee eens is? Laat dat dus zeker niet gebeuren! Ga goed voorbereid van start en check welke vergunningen u in bezit moet hebben, welke testen er gedaan moeten worden etcetera: alles voor een legale, leuke en veilige vakantiewoning.

Wat willen vakantiegangers?

Alles geregeld? Keuzes gemaakt en tijd om echt te starten met jouw nieuwe inkomen? Dan is het goed om na te denken over wat de vakantiegangers nou eigenlijk willen. Zij zullen immers gaan verblijven in jouw woning.

Ga eens onderzoek doen in je eigen kring: vraag overgrootouders, neefjes, nichtjes, buren en collega?s wat zij waarderen aan een vakantieverblijf. Je wordt een onderzoeker in het veld en bedenkt wat je van de resultaten gaat meenemen naar je eigen creatie.

Wil je meer inspiratie? Kijk eens naar andere vakantiehuizen. Als je je verdiept in wat die huisjes hebben, kun je inzien wat de “normaal” is en wat je anders zou doen of niet.

Tips voor een optimaal resultaat:

Nog wat tips voor het verhuren van een vakantiehuis, zo kom je er wel:

  • Onderzoek de trends
  • Wees onderscheidend
  • Maak een verblijf persoonlijk
  • Denk aan kroost van het mogelijke bezoek
  • Schoon verblijf = goede reviews

Sparen met een twist: je vindt het wat of niet, maar voor degene die het avontuur aandurven is het wel belangrijk om goed voorbereid in die boot te stappen. Nog een laatste tip voor het verhuren van je eigen vakantiewoning: vergeet af en toe niet om er zelf van te genieten. Dat is dan weer een voordeel van eigenaar zijn ;).