Voorkom financiële risico’s op vakantie

financiële risico'sJongeren nemen tegenwoordig steeds vaker financiële risico's op vakantie. Zo wordt er steeds meer contant geld meegenomen, maar gaat men ook onvoorzichtig om met hun creditcard of pinpas. Tevens komen jongeren vaak in de problemen door het gebruik van een creditcard. In dit artikel vertellen we meer over de financiële risico's tijdens een vakantie. Daarnaast geven wij een aantal handige tips.

Reis binnen Europa

Mensen die op vakantie gaan binnen Europa nemen veel contant geld mee in de eigen valuta. Er is een stijging van 60% ten opzichte van vorig jaar te zien. Uit onderzoek van Meenemen.nl in opdracht van buitenlandse valuta specialist GWK Travelex is gebleken dat vooral ouderen forse bedragen meenemen en de pinpas of creditcard thuis laten liggen.

Jongeren nemen, veel vaker dan contant geld, een creditcard mee op vakantie. Dit staat op het moment op nummer vier van de meest meegenomen spullen door jongeren, terwijl de creditcard bij ouderen niet in de top 10 van meest meegenomen spullen voorkomt. De pinpas staat bij jongeren op nummer zeven gevolgd door contant geld op nummer acht.

Reis buiten Europa

Bij reizen buiten Europa kiezen jongeren en ouderen er vaak voor om zowel creditcard, pinpas en contant geld in de eigen en vreemde valuta mee te nemen.

Schulden

‘Omdat jongeren zich vaak in de schulden werken door het gebruik van een creditcard is het een zorgelijke toestand dat ze de voorkeur voor dit betaalmiddel hebben tijdens vakantie’, aldus Ardan Bousche, directeur van Meenemen.nl. Maar ook het meenemen van veel contant geld, zoals veel ouderen doen, kan in een aantal opzichten risicovol zijn, omdat je extra kwetsbaar bent in het geval van tasjesdieven en je mogelijk geen geld terug kunt krijgen van de verzekering.

Een opkomende trend is een pre-paid creditcard, waarop je geld stort dat je tijdens je vakantie kunt besteden. Deze creditcard is niet gekoppeld aan je bankrekening en kun je in verschillende valuta laten omzetten.

Handige tips

Tips om financieel gezien verstandig op reis te gaan:

  • Neem een creditcard mee als je naar een land gaat waar momenteel een financiële crisis heerst. Je bent er zeker van dat je kaart geldig is en je loopt niet het risico dat je geen geld bij de bank kunt opnemen. Let op: neem geen creditcard mee als je het geld dat je ermee uitgeeft niet kunt besteden. Voorkom schulden waar je later weer moeilijk vanaf komt.
  • Neem contant (buitenlands) geld mee voor de eerste (paar) nacht(en), zodat je ook kunt overnachten en eten op locaties waar alleen met contant geld betaald kan worden. Bovendien kun je zo onderweg makkelijk eens iets halen, zonder afhankelijk te zijn van een pinautomaat.
  • Neem een pre-paid creditcard mee. Dit is een pas waarop je contant geld kunt storten. Handig omdat je niet hoeft te pinnen en je goed in de hand hebt hoeveel je besteedt op vakantie.