Cambodja en zijn duistere hoofdstuk: de Rode Khmer

rode khmer, rondreizen cambodja, cambodja rondreis, rondreizen door cambodja, de rode khmerCambodja het land dat bekend staat om het aardige volk en de vrolijke sfeer die er hangt. Dat volk en voor die sfeer was ooit anders. Het andere gezicht van Cambodja, zijn duistere kant door de zeer rijke en afgrijselijke geschiedenis zal je zeker tegenkomen in je rondreis naar Cambodja.

Het andere gezicht van Cambodja wat iedereen bij zal blijven in het land, wat nooit vergeten zal worden, overblijfselen zijn er overal te vinden en musea stellen veel te toon. Het andere gezicht van Cambodja, we hebben het natuurlijk over de periode van Rode Khmer.

Boek deze interessante rondreis

Cambodja en de Rode Khmer

De heerschappij van de Rode Khmer, een hoofdstad uit de geschiedenis dat Cambodja het liefst wil vergeten, wissen uit hun geheugen. In een ruk van tijd was het vredevolle Cambodja verandert in een grote gevangenis en dodenkamp: een verschrikkelijk voorbeeld van genocide en iets wat nog goed zichtbaar is op plekken tijdens je rondreis door Cambodja.
Alles wat niet tot het ideaal van het communisme hoorde, zelf de dingen die traditioneel Cambodjaans waren werden verboden en de doodstraf was een van de normaalste dingen van de dag in de tijd van de Rode Khmer. Ontsnapping was niet mogelijk, het land werd gedomineerd door de Rode Khmer.

De opkomst van de hel, de Rode Khmer

In 1975 begon de hel, het andere gezicht van Cambodja was gestart: de Rode Khmer kwam aan de macht. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer was gefascineerd door Het Maoïsme, waar hij in Frankrijk kennis mee had gemaakt.

In de tijd dat de Rode Khmer in Cambodja werd opgericht was het vriendelijke land betrokken bij de oorlog in Vietnam. Cambodja werd gebruikt al uitvalpost door de Amerikanen, de Cambodjaanse leider Lon Nol liet dit toe wat leidde tot 750.000 dode Cambodjanen. De regering werd langzaam in de armen van de Rode Khmer gedreven. China en Noord-Vietman steunde het andere gezicht van Cambodja en in 1975 verdreef de hel, de Rode Khmer Lon Nol. De strijd die nog eens 156.000 doden veroorzaakten.

Het andere gezicht van Cambodja door de Rode Khmer

De Rode Khmer kwam volledig aan de macht en Cambodja werd omgedoopt tot Kampuchea en werd razendsnel verandert in een Maoïstische heilstaat. De heilstaat die er ontstond ging op een extreem en onmenselijke manier.

Cambodja werd razendsnel in agrarische samenleving veranderd en iedereen moest op het platteland werken. Kon je dit niet? Dan was er maar een oplossing: de dood. Ook iedereen die in het westen waren opgeleid en dus tot de oppositie behoorde werden vermoord door de Rode Khmer.

Moorden, moorden en nog eens moorden stond op nummer één, de hoofd prioriteit. Iedereen werd in werkkampen gestopt, de kinderen apart van de ouders. De Rode Khmer zette de doodstraf op de meest simpele dingen zoals muziek, lachen of huilen. Het andere gezicht van Cambodja, een grote hel en dit door één simpele partij: de Rode Khmer.

Godsdiensten werden afgeschaf door de Rode Khmer en zowat alle boeddhistische monniken werden vermoord. Buiten religie had Pol Pot, de leider van de Rode Khmer schrik van intellectuele en de enige oplossing die hij zag was afslachten. Cambodjanezen die een andere taal spraken of alleen al een bril droegen, wat er intellectueel uitzag werden zonder enige pardon of enig begrip vermoord.

Twee miljoen doden vielen er in de tijd van de Rode Khmer, ruim 20% van de Cambodjaanse bevolking. En werd je niet gedood? Dan leidde je de hel in werkkampen.

De killing fields van Cambodja

De killing fields, de velden des doods, een agrarisch gebied 14 kilometer ten zuiden van Phnom-Penh. De plek waar gevangen van Tuol Sleng, een martel- en gevangenis gebouw van de Rode Khmer naar toe werden gebracht. De plek waar duizenden mensen werden uitgeroeid.

Wapens waren duur en ze waren er niet in overvloed, om wapens en vooral kogels te besparen werden volwassenen én kinderen koelbloedig vermoord. De Rode Kkmer sloegen kinderen door om ze tegen bomen aan te gooien en ouderen werden met geweren tegen hun hoofd aangeslagen totdat ze dood neervielen. Doodbloeden was een van de veel gebruikte technieken die werd toegepast door de Rode Khmer tijdens het uitroeien.

Één van de bekendste killingsfields van Cambodja is Choeung Ek, wat tegenwoordig een museum is. Je kunt dit museum beter niet met kleine kinderen kunt bezoeken, want je kan er angstaanjagende dingen bekijken. Zo staat er een witte toren met glazen ramen waar overgebleven schedels liggen van de koelbloedige uitroeiing van de Rode Khmer.

Choeng Ek, een van de killingfields van de Rode Khmer zijn graven half afgemaakt, ze zijn te bekijken: restanten van mensen en kleding kan je zo zien liggen.

Een indringende indruk zal je zeker krijgen na je bezoek aan de killing fields. Kippenvel is een van de dingen die je zal ervaren, tranen zal je misschien laten. Een verschrikkelijke gebeurtenis in het vriendelijke land Cambodja. Het andere gezicht van Cambodja, de hel van de Rode Khmer.