Is kraanwater in Italie drinkbaar

Zo eindelijk die wel verdiende vakantie naar Italië! We krijgen regelmatig vragen over het kraanwater in Italië. Je zou verwachten dat je het wat direct uit de natuurlijke bronnen komt en lekker wordt uitgeschonken via de kraan. Helaas is dit niet het geval. Ondanks het feit dat je het kraanwater in Italië eigenlijk overal kan drinken is het water wel vaak voorzien van chloor. Dit merk je wanneer je bijvoorbeeld lekker aan het douche bent of wanneer je inderdaad een glaasje uit de kraan pakt. De smaak verschilt dus sterk met de smaak in Nederland. Toch kun je het gewoon drinken.

Troebel kraanwater in Italië

Het water is soms niet helemaal helder. Deze witte troebele kleur kan komen door 2 dingen:

  1. Het zijn natuurlijke miniralen die uit de bergen komen of in het grondwater zitten
  2. Het kan zijn dat er chloor in zit

Beide is niet schadelijk voor de mens en is zo gedoseerd dat het absoluut geen kwaad kan! Het water dat uit de kraan komt in Italië kan dus gedronken worden. Dit betekent niet dat het ook net zo “lekker” is als hier. Het kan namelijk zijn dat er meer kalk of zelfs chloor in zit. Vooral in de bergen of in het droge zuiden van Italië kan het water soms anders smaken.

Let op! Wanneer je het water niet vertrouwd of wanneer het een rare kleur of smaak heeft drink het dan niet. Koop een fles water in de supermarkt. Vaak is een dergelijke fles met mineraal water erg goedkoop.

Waar moet je op letten als je water in Italië koopt:

  • Zorg dat de dop ge-syled is met plastic bijvoorbeeld van Sanpelegrino
  • Zorg dat de fles gesloten is en niet lekt
  • Controleer de houdbaarheidsdatums

Zoals gezegd in Italië kan kraanwater gedronken worden. Zorg dat je wanneer je aankomt in Italië je in ieder geval een gesloten fles water koopt.

Met kraanwater gewassen of bereid

Het eten in Italië dat met kraanwater is gewassen of bereid kun je gewoon eten. Natuurlijk moet je altijd letten op voedselveiligheid en zorgen dat het eten schoon en hygiënisch is bereid. De volgende producten zijn veilig te consumeren:

  • Limonade gemaakt met kraanwater
  • IJsklontjes gemaakt
  • Sla gewassen in kraanwater
  • Koude soep zoals bijvoorbeeld de koude Italiaanse tomaten soep

Lees ook ons artikel over het drinken van drinkwater op vakantie. Hier hebben we handige tips over kraanwater en drinkwater in beschreven.

Gerelateerde artikelen