Rome: Vaticaanstad

Vaticaanstad is een aparte staat van de Rooms-Katholieke kerk. De muren rondom Vaticaanstad worden goed bewaakt, maar je mag wel zonder paspoort naar binnen. De oppervlakte van Vaticaanstad is ongeveer een halve vierkante kilometer, hiermee is Vaticaanstad de kleinste staat ter wereld.

De Sint Pieterskerk is wel het bekendste gebouw in Vaticaanstad. Deze kerk is gebouwd op de plaats waar apostel Petrus begraven zou zijn.
Tip: Wil je deze enorme basiliek van binnen bekijken, zorg dan dat je netjes gekleed bent en geen blote armen of benen hebt.
De binnenkant van de Sint Pieterskerk is ongelooflijk mooi, de kerk wordt ook wel de mooiste ter wereld genoemd. Bij de ingang van de basiliek staat de Pïeta, een sculptuur ontworpen door Michelangelo. Ook de koepel van de Sint Pieterskerk is door Michelangelo ontworpen, deze is te vergelijken met de koepel van het Pantheon.

Het voorplein van de Sint Pieterskerk heb je vast al eens op tv gezien als de paus spreekt. Op dit plein van 200 meter breed en 250 meter lang kunnen zo'n honderdduizend mensen zich verzamelen. Het plein heeft de vorm van een sleutelgat en om het plein heen staan zuilen en pilasters. In het midden van het plein staat een 37 meter hoge Egyptische obelisk.
Heb je de Sint Pieterskerk bekeken, dan is het zeker de moeite waard om de Vaticaanse musea en tuinen te bezoeken. Ook de Sixtijnse Kapel is voor vele een mooie bezienswaardigheid in Vaticaanstad. Hier zijn beelden, schilderijen en fresco's te bewonderen.
Op het plafond van de Sixtijnse Kapel zie je de wereldberoemde fresco, gemaakt door Michelangelo. Hij was aan deze fresco vier jaar mee bezig.

Gerelateerde artikelen