Onheil op de loer: jouw inboedel goed beschermen tijdens de vakantie

Onheil op de loerIs het voor jou herkenbaar dat je een beetje nerveus wordt na het dichtrekken van de deur om te beginnen aan een reis? Deels is het natuurlijk de spanning van een nieuw avontuur, maar daarnaast is er vaak het stemmetje dat opeens begint te fluisteren over hoe je de woning achterlaat. Waardoor je je ineens begint af te vragen of het gas wel is uitgedraaid, alles wel op slot zit én of je belangrijke spullen uit het zicht hebt gelegd.

Controle in huis

Velen van ons maken nog een laatste rondje door het huis als check, om vervolgens onbezorgd van onze vakantie te genieten. Maar wat als je al kilometers ver weg bent voordat je gaat bedenkt dat je net wel je blouse hebt gestreken, maar je je begint af te vragen of je het strijkijzer wel uit het stopcontact hebt gehaald? Het gebeurt namelijk echt weleens.

Alleen al vanwege bovengenoemd voorbeeld, is het verstandig om een sleutel achter te laten bij iemand die je vertrouwt en die niet te ver weg woont. Deze persoon kan dergelijke zaken dan voor je controleren ? en de plantjes water geven of de dieren voeren natuurlijk. Stond het strijkijzer echt nog aan? Dan is deze hopelijk op tijd en zit er alleen een gat in je strijkplankhoes. Mocht er onverhoopt toch brandschade optreden, dan is het van belang om na te gaan of deze schade valt onder de dekking van je inboedelverzekering.

Schadegevallen tijdens afwezigheid

Gelukkig vallen brand door kortsluiting of blikseminslag, waterschade en diefstal, in vrijwel alle gevallen onder de standaard dekking van elke inboedelverzekering. Mocht je echter bijzonder waardevolle spullen hebben, dan is het aan te raden om die aanvullend te verzekeren. Het vervelende is namelijk dat je absoluut niet kunt voorspellen welk onheil jou (lees: je kostbaarheden in het geval je niet thuis bent) zal treffen. Vaak wordt er wel rekening gehouden met diefstal, maar kunst of antieke stukken kunnen ook compleet verloren gaan door brand of waterschade.

Papierwerk en contant geld

Heb je veel waardevolle papieren of contant geld in huis? Kijk dan voor het op reis gaan of je deze veilig ergens anders kunt onderbrengen. Ook als je goed verzekerd bent geldt er namelijk een maximale vergoeding van contant geld en waardepapieren. Deze maximale vergoeding verschilt enorm per verzekering. Controleer voordat je op reis gaat dus even het verzekerde bedrag en maak een slim plan voor alles wat je extra in huis hebt. Natuurlijk kan er ook iets gebeuren wanneer je niet op reis bent, dus het is sowieso een goed idee om te weten waar je aan toe bent, zodat je geen onnodig risico loopt.

Allriskdekking kiezen biedt meer vergoedingen

In het eerder genoemde geval met het strijkijzer, is de brand ontstaan door eigen schuld en had dit voorkomen kunnen worden. Als je van jezelf weet dat het je zo nu en dan overkomt dat het tostiapparaat nog aan staat als je thuis komt, of je de kraan op z’n tijd vergeet uit te draaien, dan is het aan te raden om te kiezen voor een inboedelverzekering met allriskdekking. Deze vergoedt namelijk ook schade die per ongeluk door jezelf of derden is toegebracht. Belangrijk is wel om te weten dat schade veroorzaakt door huisdieren doorgaans is uitgesloten.

Natuurlijk blijft het vervelend om bij thuiskomst van een mooie reis schade aan te treffen, maar met een goede dekking zit je toch net iets geruster op je vakantiebestemming. Net als met die goede voorbereiding die je beter maar kunt treffen.