Kroatië: Istrië, Grot van Baredine

De grotten van Baredine bij Porec zijn zeker een ware bezienswaardigheid die je niet moet vergeten te bezoeken. In Baredine vind je ondergrondse sculpturen, kristallen en andere ondergrondse kunstwerken gemaakt door de natuur en het water. Ook leven in de grotten van Baredine alleen dieren die in die omgeving bestaan.
Het handelsmerk van de grotten van Baredine zijn toch wel de bijzondere ijspegels welke opvallen omdat de tien meter lange, hoge, gordijnen het zeer realistische beeld van de maagd Maria, het lichaam van herderin Milka, de scheve toren van Pisa geven.

Als je 250 treden afloopt zit je zo'n 66 meter diep onder de grond en kom je in de eerste zaal. Deze zaal heet ook wel 'de gang' en is tien meter hoog en vijftien meter lang. Vanuit deze zaal loop je door naar de 'rode zaal'. In de rode zaal zie je de eerste druipsteenformaties die zichzelf zichtbaar maken. Verder in de spaghettizaal zie je stalactieten welke aan het plafond hangen in dunne slierten. Verderop zie je de Toren van Pisa welke zichtbaar wordt.
Maar het echte hoogtepunt is toch de figurenzaal. Deze zaal ligt het diepst onder de grond en hier zie je allemaal verschillende druipsteenformaties. Madonna, de Sneeuwman etc.

In de grotten van Baredine leeft een dier genaamd de Olm. De Olm leeft alleen in deze grotten en wordt ook wel de mensenvis genoemd. Het dier heeft geen pigment en daarom een geheel blanke huid. de Olm is blind, want in de duisternis van de grotten van Baredine is zicht ook overbodig, en kan wel honderd jaar oud worden.

Maar ook voor je kinderen is een bezoek aan de grotten van Baredine een avontuur dat zij niet snel zullen vergeten. De kinderen kunnen namelijk rijden op een ezeltje of op oude tractoren.

Gerelateerde artikelen