Kroatie: Istrië, Pazin

Pazin is een belangrijke stad in Istrië. In de Middeleeuwen was Pazin een strategische vestingplaats op een kruispunt van wegen door Istrië. Pazin behoorde tot het Duitse rijk in die tijd. Na de Middeleeuwen werd de stad Pazin minder belangrijk en groeide uit tot wat het nu is, een rustige provincieplaats.

Wat een ware bezienswaardigheid is in Pazin is de mysterieuze kloof die aan de westkant van de stad ligt. Onder in deze diepe kloof stroomt de rivier de Pazintica, welke na een bovengrondse loop onder een hoge klif de grond induikt om als ondergrondse rivier ergens in het zuiden van Istrië in de zee uit te monden. De kloof is zo'n 120 meter diep.
De grotten onder in de kloof staan geheel onder water en zijn dus niet of nauwelijks verkend. Het enige wat bekend is over deze grotten is dat een vertakking van dit stelsel naar de kust van het zuidoosten moet lopen.

Boven aan de klif staat de grote vesting citadel van Pazin. Het heeft wat weg van een kasteel en het Etnografisch Museum van Istrië en het Gemeentemuseum van Pazin zijn hier in ondergebracht.
In deze citadel kun je archeologische, etnografische en landbouwgeschiedenis over de streek Istrië lezen.

Gerelateerde artikelen