Egypte: Mozes-berg

Als je tijdens je vakantie in Egypte in de Sinai bent moet je zeker de Mozes-berg beklimmen.
De Mozes-berg is de plaats waar Mozes de Tien Geboden en de instructies van God ontving, via de aartsengel Gabriël door de Brandende Struik, om de Israëlieten naar het land van Kanaan te leiden.
Er zijn twee verschillende paden die je naar de top van de Mozes-berg kunnen leiden.

Pad 1: De treden van berouw:
Dit pad is in de 6e eeuw, over een periode van zo'n 50 jaar aangelegd. De monniken gebruikten vroeger dit pad om de zogenaamde vroomheid van pelgrims op de proef te stellen. Het pad heeft in totaal 3750 treden van ongelijke hoogte, de laatste 750 treden leiden naar het bassin van Elia.
Op de helft van het pad staat een Byzantijnse kapel, de kapel van de vrouwe van de voorraadkamer.

Op tweederde van het pad staan twee stenen poorten. Elia heeft de bovenste poort gebouwd en Mozes de onderste. Het is de poort van de biecht waar in de 6e eeuw Sint Stefanus pelgrims liet biechten en hun kennis van de Bijbel testte. Alleen de pelgrims die zuiver van geest waren en kennis hadden van de Bijbel, mochten hun toch vervolgen.

Pad 2: Het kamelenpad:
De meeste toeristen kiezen dit pad om de Mozes-berg te beklimmen. Dit pad is namelijk een stuk minder zwaar en ze dalen af via de treden van berouw.

In 2,5 uur kun je omhoog wandelen langs dit pad, maar je kunt je ook laten dragen door een kameel.
Dit pad is gemaakt door Ibrahim Abbas Bascha, hij wilde een paleis bouwen op de top van de berg. Later bedacht hij zich en hij ging bouwen op een andere berg welke nu naar hem vernoemd is.

Beide paden komen bij het bassin van Elias bij elkaar, vanaf daar kun je alleen te voet je weg vervolgen. Nog 700 treden tot de top van de Mozes-berg.

Eenmaal op de top van de Mozes-berg vind je een kapel en moskee welke al vele maanden zijn herbouwd. De kapel zou gebouwd zijn rond de rots waar de Tien Geboden zijn uitgehouwen. Onder de moskee vind je een kleine grot waar, volgens de geruchten, Mozes 40 dagen en nachten heeft doorgebracht toen hij wachtte op instructies van God.
Beide zijn niet toegankelijk voor toeristen.

Terug naar de pagina over: Sharm el-Sheikh

Gerelateerde artikelen