Aanvullende verzekering of reisverzekering voor het buitenland?

Ga je op vakantie? Let er dan op dat je wel goed verzekerd bent. Met alleen de basisverzekering zijn ziektekosten in het buitenland niet altijd volledig gedekt. Verzekeraars spelen hierop in door buitenlanddekking tot het aanvullende pakket te laten behoren. Zo moet je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten om medische kosten te dekken in het buitenland. Welke van deze twee verzekeringen kun je het beste kiezen?

De basisverzekering kent standaard een werelddekking voor de kosten voor spoedeisende medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en tarieven zoals die ook in Nederland van kracht zijn. Dit betekent dat je het risico loop dat dat je een deel van de rekening wel zelf moet betalen. Denk hierbij aan het eigen risico. Wil je dit risico niet lopen, dan kun je bovenop de basisverzekering een aanvullende of reisverzekering kiezen. Beschik jij wel over de juiste zorgverzekering? Om hier achter te komen kun je jouw zorgverzekering vergelijken op Poliswijzer.nl.

De beperkingen van een aanvullende verzekering

 De aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je goed bent verzekerd tegen onverwachte en noodzakelijke medische kosten. Je hoeft dan niet bij te betalen als de tarieven van het ziekenhuis in het buitenland hoger zijn dan dat ze in Nederland zijn. Het is wel van belang om hierbij goed op te letten aangezien niet iedere verzekeraar zomaar ieder bedrag vergoed. Er zit dus wel een maximum aan.

Een aanvullende verzekering kan ook het medisch noodzakelijk vervoer terug naar Nederland betalen. Denk hier aan een gipsvlucht of iets dergelijks. Dit is vaak wel beperkt tot alleen de patiënt en niet de naasten. Kortom, voor de kinderen en partner of andere medereizigers wordt geen vergoeding gegeven.

Mocht je op dit moment geen aanvullende verzekering hebben dan kun je die niet zomaar afsluiten gedurende het jaar. Bij een aantal verzekeraars is dit wel mogelijk maar het blijft tot de uitzondering behoren. Een bepaalde periode betaal je dan ook een premie maar kun je er geen beroep op doen.

Reisverzekering inclusief medische kosten
Zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering geven geen volledige vergoeding voor alle kosten waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je met spoed naar het ziekenhuis moet. Opsporings- en reddingskosten zijn bijna altijd uitgesloten in deze verzekeringen terwijl deze kosten behoorlijk kunnen oplopen. Deze kosten worden dan wel weer door je reisverzekering gedekt.

Daarnaast moet je bij de zorg vanuit de basisverzekering bijna eerst je eigen risico zelf betalen. Dat is niet het geval bij een reisverzekering. Toch is het wel belangrijk om de voorwaarden van je reisverzekering goed te lezen aangezien die niet exact overeen hoeft te komen met de aanvullende verzekering.