New York: Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld staat op haar eigen eiland en is hét symbool van vrijheid voor de miljoenen mensen die in Amerika een nieuw leven wilden beginnen. Het beeld is door de Franse beeldhouwer Frédéric-Auguste Bartholdi gemaakt, hij heeft hier 21 jaar lang aan gewerkt. Hij schonk het Vrijheidsbeeld aan de VS namens Frankrijk ter ere van de 100ste verjaardag in 1876. De onthulling van het beeld had een vertraging van 10 jaar door een geldprobleem. In 1986 werd het beeld gerestaureerd voor 100 miljoen euro. Op 3 juli 1986 werd het beeld opnieuw onthuld en dit ging gepaard met de grootste vuurwerkshow ooit.

Pas als je dicht bij het Vrijheidsbeeld staat merk je ontzettend groot zij eigenlijk is. Het Vrijheidsbeeld domineert als het ware de haven van New York. De totale lengte van het Vrijheidsbeeld is 93 meter hoog en het weegt 200 ton. Alleen de wijsvinger van het Vrijheidsbeeld is al 2,4 meter.

De sokkel waar het Vrijheidsbeeld op staat is 27 meter hoog en ontworpen door Richard Morris Hunt, architect van Amerika. In de voet en de kroon van het Vrijheidsbeeld heb je uitkijkplatforms die de bezoeker een adembenemend zicht over Manhattan geven.

De kroon van het Vrijheidsbeeld bestaat uit zeven stralen welke staan voor de zeven zeeën en continenten. Er gaat een verhaal rond dat Bartholdi's moeder model heeft gestaan voor het Vrijheidsbeeld, maar in werkelijkheid was het gezicht van het beeld gebaseerd op oudere tekeningen voor een beeld in Egypte dat Bartholdi nooit heeft mogen bouwen. De huidige toorts die het Vrijheidsbeeld vast heeft is een replica. De originele staat in de lobby. De vlam van de toorts is bedekt met 24-karaats bladgoud. Het boek dat het Vrijheidsbeeld in de linkerhand heeft bevat de inscriptie van 4 juli 1776 in Romeinse cijfers.

Gerelateerde artikelen