Hoe het tennisveld in elkaar zit

tennisveld, tennis wedstrijd, tennis ondergrond, tennis speelveld, tennisveld uitlegHet tennisveld

Het tennisveld is twee helften verdeeld en wordt gesplitst door het net dat in het midden hangt. Elke kant van het tennisveld kent drie vlakken: het achtervlak en twee voorvlakken (de servicevakken)

De middenlijn is de lijn tussen de twee helften en de achterste lijn is de basislijn of de baseline. De vakken op het tennisveld worden gescheiden door witte lijnen, wordt de bal buiten het veldkader van de tegenstander geslagen is de bal uit en de tegenstander krijgt een punt. De uitlijn bij een enkelspel zijn de binnenste zijlijnen en in een dubbelspel is de uitlijn de buitenste zijlijnen.

De speelgrond van een tennisveld 

Tennis kan worden gespeeld op verschillende ondergronden. Professionele tenniswedstrijden worden voornamelijk gespeeld op gras, gravel of hardcourt. De verschillende ondergronden waarop tennis gespeeld wordt zijn:

  • Gras, de ondergrond van een tennisveld kan zowel natuurlijk gras zijn als kunstgras
  • Gravel, de gravel waar een tenniswedstrijd op gespeeld kan worden is rood, gemalen baksteen of groen of gemalen basalt.
  • Hardcourt, een van de ondergronden waar een professionele tenniswedstrijd op gespeeld wordt is hardcourt, cement/beton.
  • Tapijt
  • Smashcourt, dit een ondergrond van een tennisveld wat bestaat uit kunstgras gevuld met heel fijn keramisch materiaal